Gruntowne sprzątanie domu lub mieszkania jesienią najlepiej wcześniej dokładnie zaplanować. Zakres pacy jest szeroki, dlatego rekomendujemy podzielenie porządków na poszczególne dni. Zaczynamy od kuchni, czyli pomieszczenia, gdzie przetrzymujemy jedzenie i przygotowujemy posiłki. Na co zwrócić uwagę? 

KUCHNIA W PORZĄDKU

  • Umyj brudne naczynia i uprzątnij je z suszarki, a następnie dokładnie wyczyść wszystkie elementy. Jeśli masz zmywarkę opróżnij ją i nastaw pustą z użyciem odpowiedniego urządzeniu detergentu rekomendowanego przez producenta – nie zapominajmy, że zmywarka potrzebuje czyszczenia. 
  • Czas na odświeżenie lodówki, zamrażalnika i spiżarni – pozbądź się wszystkich przeterminowanych artykułów, niepotrzebne produkty oddaj na zbiórkę żywności, pozostałe produkty żywnościowe ułóż tak, by były łatwe do znalezienia zimą. Zajmij się organizacją przypraw i innych suchych produktów typu makarony czy kasze przechowuj w słoikach lub opakowaniach szczelnie zamkniętych.
  • Czyszczenie mebli zacznij od wnętrz szafek, najlepiej wyciągając wszystko i czyszcząc ścianki w środku. Nie zapominaj o górnej powierzchni mebli oraz frontach szafek i szuflad. Wyczyść blaty, stół i krzesła. Pamiętaj o dobraniu odpowiednich preparatów, w zależności od rodzaju powierzchni. 
  • Przestrzeń kuchenną pokrytą kaflami lub materiałami wodoodpornymi warto zdezynfekować czyszcząc powierzchnie gorącą parą, która usuwa grzyby i bakterie z przestrzeni międzypłytkowych, fug i innych trudno dostępnych miejsc. 

Nie masz czasu na generalne porządki tej jesieni?
Skorzystaj z profesjonalnego wsparcia firmy sprzątającej!

CZYSZCZENIE SPRZĘTÓW AGD

  • Lodówka – do mycia lodówki skuteczny będzie miks wody i płynu do naczyń. Na koniec czyszczenia dobrze jest przetrzeć wewnętrzną powierzchnię odrobiną octu, który doda lodówce blasku. Uwaga – przed myciem wyciągnij wszystko z lodówki i odłącz urządzenie z prądu. Trudne do usunięcia zabrudzenia umyj chropowatą stroną gąbki kuchennej, która dobrze poradzi sobie z takim zadaniem. Przetrzyj wszystko na sucho ręczniczkiem papierowym, włóż półki, szuflady i poukładaj produkty spożywcze. 
  • Okap – czyszczenie go to zwykle mało przyjemne zadanie – tłuszcz i zalegający brud jest trudny do usunięcia. Najwięcej zanieczyszczeń gromadzi się na kratkach, które stanowią pierwszą barierę dla zanieczyszczeń zasysanych z powietrzem. I tu zasadnicze znaczenie ma regularność, gdyż jak wiadomo im świeższe zanieczyszczenie tym łatwiej go usunąć. Jeśli filtry od okapu możesz wyjąć i włożyć do zmywarki – masz ułatwione zadanie. Jeśli nie, spryskaj je roztworem wody i octu lub specjalnym preparatem do tłuszczu i pozostaw na chwilę. Osiadły na kratce tłuszcz powinien się rozpuścić, ułatwiając wyszorowanie okapu gąbką lub szczoteczką. Na koniec przepłucz kratkę w gorącej wodzie.
  • Piekarnik – Jeśli piekarnik ma funkcję termoobiegu, to bardzo ułatwi to czyszczenie urządzenia. Nie trzeba szorować zaschniętego brudu ani używać mocnych, chemicznych środków do mycia.  Wystarczy do naczynia żaroodpornego wlać wodę, dodać sok z połowy cytryny i włączyć piekarnik na 170°C i funkcję termoobieg. Woda podgrzeje się na tyle, że zacznie parować, a dzięki dodatkowej funkcji pieca będzie krążyła wewnątrz i dotrze we wszystkie zakamarki. Twój piekarnik nie ma termoobiegu? Przygotuj domową pastę czyszczącą – zmieszaj sodę oczyszczoną, sól i odrobinę wody. Taki środek nałóż na szczoteczkę i wyszoruj zabrudzenia. Przetrzyj wszystko wilgotną ściereczką lub spryskaj wodą ze spryskiwacza. Wytrzyj do sucha papierowym ręczniczkiem.
  • Mikrofalówka – w tym przypadku postępujemy podobnie jak z piekarnikiem – do miseczki wlewamy wodę z wyciśniętą połówką cytryny (i skórką). Taką miksturę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez kilka minut, na najwyższej mocy. Następnie czekamy moment, aż miseczka przestygnie. Teraz zabrudzenia powinny być łatwiejsze do usunięcia. Na koniec, wycieramy wnętrze urządzenia czystą ściereczką do sucha.
  • Kuchenka – palniki tradycyjnej kuchenki gazowej najlepiej zamoczyć w occie, by usunąć największe zabrudzenia. Zanurz je już na początku sprzątania i moczy co najmniej godzinę. Samą płytę umyjesz gąbeczką i specjalnym mleczkiem czyszczącym, które dobrze radzi sobie z usuwaniem tłuszczu. Płytę indukcyjną również wyczyścisz delikatną ściereczką zwilżoną odpowiednim płynem do mycia. Zaschnięte zabrudzenia możesz usunąć za pomocą specjalnej skrobaczki do płyt indukcyjnych. Jeśli po umyciu i wytarciu płyty do sucha, nadal widoczne są na niej smugi, przetrzyj indukcję gąbeczką zanurzoną w roztworze wody i octu, który doda jej blasku.
  • Zlew i armatura – do czyszczenia zlewu nie wykorzystuj zbyt ostrych środków – druciaki, pilniki, wybielacze i proszki do czyszczenia mogą więcej zaszkodzić niż pomóc. Lepiej sprawdzą się miękkie ściereczki zwilżone odpowiednim środkiem. Stalowy zlewozmywak wyczyścisz mieszanką octu i sody – polej zlew octem i posyp sodą, a po chwili wyszoruj. Spłucz ciepłą wodą, przetrzyj suchym ręczniczkiem papierowym i natrzyj olejem. Armaturę, czyli baterie kuchenne dobrze jest czyścić roztworem wody z octem, bo ta mieszanka usuwa również uporczywy kamień, który często gromadzi się wokół kranu. 

W Helping Hand Kłodzko wycena sprzątania jest zawsze bezpłatna!